30 jan. 2012
Järpar med senaps- och baconsås
Ca 1 kg färs
1 ägg
1 dl grädde till smeten 3-4 dl till såsen
2 pkt bacon
timjan, peppar, salt
1 msk dijonsenap (eller annan efter tyck och smak)
2 dl riven ost
1 dl créme fraïche
Stek baconen och lägg undan så länge.
Blanda ägg, grädde och kryddorna och vänd sedan ned färsen i blandningen. Forma till järpar och stek.
Såsen (grädde, ost, CF, senap och bacon) värms ihop under tiden. När järparna är stekta läggs de i en gryta och såsen hälls över så det kan puttra en stund och suga åt sig smakerna.
26 jan. 2012
Torsk och lax i ugn (till ca 6 pers)

Det här kan man naturligtvis göra med valfri fisk. Jag hade 3 tjocka skivor lax och 4 bitar torsk som jag bara la i en form och saltade lite lätt innan såsen hälldes över. Ugnsvistelsen varade i ca 40 min 175º.
Sås:
1 pkt färskost, smälts och blandas med
5 dl grädde
1 msk ajvar relish
dill
asiatiska kryddor
salt och peppar
25 jan. 2012
Stekta grönsaker med ruccola och ost - exempel på enkelt tillbehör
Många som börjar med LCHF känner sig lite "släppta i luften" vad gäller vad man ska/kan äta till maten istället för pasta, ris, potatis o dyl.
Visst, lite så tänkte jag i början men det gick snabbt över. Eftersom jag inte heller är en fakir vad gäller kosten så blir det kanske lite enklare.
Ofta tror jag att man helt enkelt krånglar till det. Man behöver inte koka broccoli eller blomkål varendaste dag! Det finns så mycket man kan blanda ihop och steka i ugn eller på spisen. Gör en inventering av vad du har hemma, hacka till det, blanda och stek. Smaksätt med det du gillar. Om du känner för det; ta på ost av någon sort.
Fetaost, mozzarella, vanlig riven, parmesan, färskost - ta det du vill!
Idag stekte jag en röd och en gul paprika, en gul lök i smör. Pepprade med citronpeppar och svartpeppar plus lite salt på det. När jag tyckte det var lagom konsistens strödde jag över ett par nävar ruccolasallad och sen lite riven ost över. Tadaaaa!
tillbehör LCHF, recept
24 jan. 2012
Köttfärspizza à la LCHF
Efter tips från andra LCHF:are så passade det utmärkt att göra just detta igår (eftersom jag hade 1 kg färs i kylen och ingen inspiration).
Gjorde alltså följande:
Bredde ut färsen i en ugnsform
Gräddade den i 200º i ca 20 minuter
Spred ut tomatsås (1 pkt passerade tomater + ca 1 msk tomatpuré kryddat med pizzakrydda) på köttfärsbottnen.
La över gott och blandat (salami, skinka, lök och champinjoner) och lät det åka in en liten stund till i ugnen.
Ut med formen och så på med en massa ost som får smälta när den återförpassas in i ugnsvärmen.
Detta åtnjöts med vitkålssalad till.
Några tips till nästa gång:
Ta ev 1 ägg i smeten för att få den fastare.
Bred ut i tunnare lager.
köttfärspizza, LCHF-pizza, LCHF recept
19 jan. 2012
Kyckling- och korvgryta
Ibland känns det alldeles för "smalt" med kyckling. Även om jag tar i både grädde, créme fraïche och färskost.
Idag var det även så att det kändes som att det var lite för lite kyckling till att mätta oss allihop så då klippte jag ned de korvsnuttar som låg kvar i kylen. Lantkorv från Vaggeryds Chark :-)
Det blev jättegott, gav lite sting åt det hela.
Ingredienser:
1 kg bröstfiléer
0,5 kg wokgrönsaker
2 dl CF
5 dl grädde
1 pkt färskost (vitlök)
10-12 korvskivor (rökta)
Japansk soya, salt, peppar och citronpeppar
LCHF-recept, kyckling, korv
Idag var det även så att det kändes som att det var lite för lite kyckling till att mätta oss allihop så då klippte jag ned de korvsnuttar som låg kvar i kylen. Lantkorv från Vaggeryds Chark :-)
Det blev jättegott, gav lite sting åt det hela.
Ingredienser:
1 kg bröstfiléer
0,5 kg wokgrönsaker
2 dl CF
5 dl grädde
1 pkt färskost (vitlök)
10-12 korvskivor (rökta)
Japansk soya, salt, peppar och citronpeppar
LCHF-recept, kyckling, korv
17 jan. 2012
Morotslasagne
Lasagne och lasagne... men det är ett bra sätt att beskriva det på. Istället för pasta plattor varvade jag rivna morötter, köttfärssås och ostsås. Blev inte alls dumt!
Ostsåsen gjorde jag genom att smälta ett paket färskost och blanda i 3-4 dl grädde tillsammans med ca 3 dl riven ost. Salt och peppar också, förstås.
Köttfärsssåsen bestod av1 hackad lök och 1 paprika, blandfärs (1 kg). Kryddades med 1 msk Ajvar relish, paprikapulver, vitlök, salt och peppar.
Och som sagt, varvade med rivna morötter (var nog 5-6 st normalstora).
Det behöver inte vara i ugnen så länge heller eftersom allt redan är "klart", det är bara så det blir genomvarmt och osten geggar in sig ordentligt :-)
Ostsåsen gjorde jag genom att smälta ett paket färskost och blanda i 3-4 dl grädde tillsammans med ca 3 dl riven ost. Salt och peppar också, förstås.
Köttfärsssåsen bestod av1 hackad lök och 1 paprika, blandfärs (1 kg). Kryddades med 1 msk Ajvar relish, paprikapulver, vitlök, salt och peppar.
Och som sagt, varvade med rivna morötter (var nog 5-6 st normalstora).
Det behöver inte vara i ugnen så länge heller eftersom allt redan är "klart", det är bara så det blir genomvarmt och osten geggar in sig ordentligt :-)
16 jan. 2012
Parmesanpanerad torsk med blomkålsmos
Efter ett mattips på LCHF-gruppen på Facebook gjorde jag denna (utomordentligt goda faktiskt...) fisken idag.
Penslade fisken (torsk för dagen) med ägg, saltade och pepprade. Därefter strödde jag på en hel massa riven Parmesanost och stekte det på låg värme i en massa gott smör. En del av osten brände sig fast i botten och blev till knapriga flarn som skrapades loss och breddes över fisken.
Till det blev det blomkålsmos och sallad.
Blomkålsmoset gjordes idag såhär:
1 blomkålshuvud kokt
0,5 pkt färskost (vitlök)
1 stor klick smör
1 dl riven Parmesan
salt och peppar
Mixas till önskad konsistens :-)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)