Det här behövs:
Ca 1,5-2 kg kött
vatten
1,5 msk salt
10-15 pepparkorn
5 nejlikor (kan utelämnas)
2 gula lökar
3-4 morötter
dill (stjälkar eller fryst)
Dillsås:
4 msk smör
grädde
buljong (kokspadet)
pressad citronsaft
salt, peppar, hackad dill
Täck köttet med vatten. Koka upp och skumma av.
Skala och klyfta löken, skiva morötterna. Tillsätt det tillsammans med salt, kryddor och dill.
Låt koka på svag värme (under lock) i ca 50 min.
Ta upp köttet och skär det i mindre bitar. Sila buljongen.
Lägg tillbaka allt i en ren kastrull och låt det koka ytterligare 20-25 minuter. Gör inget om det kokar längre, dillkött ska - enligt mig - trilla sönder i munnen.
Fräs smöret och tillsätt grädde efter hur mycket sås du vill ha. Ev kan det behöva redas av med Maizena för att tjockna. Smaka av med citronsaften, salt och peppar. Tillsätt rikligt med hackad dill.
Lägg i köttet och resten i såsen och njut tillsammans med valfria grönsaker. Förra gången blev det vitkåls- och morotssallad till för vår del och barnen bjöds kokt potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarer är välkomna, skriv en rad eller två!