30 jan. 2012

Järpar med senaps- och baconsås




















Ca 1 kg färs
1 ägg
1 dl grädde till smeten 3-4 dl till såsen
2 pkt bacon
timjan, peppar, salt
1 msk dijonsenap (eller annan efter tyck och smak)
2 dl riven ost
1 dl créme fraïche

Stek baconen och lägg undan så länge.
Blanda ägg, grädde och kryddorna och vänd sedan ned färsen i blandningen. Forma till järpar och stek.
Såsen (grädde, ost, CF, senap och bacon) värms ihop under tiden. När järparna är stekta läggs de i en gryta och såsen hälls över så det kan puttra en stund och suga åt sig smakerna.

26 jan. 2012

Torsk och lax i ugn (till ca 6 pers)




Det här kan man naturligtvis göra med valfri fisk. Jag hade 3 tjocka skivor lax och 4 bitar torsk som jag bara la i en form och saltade lite lätt innan såsen hälldes över. Ugnsvistelsen varade i ca 40 min 175º.


Sås:
1 pkt färskost, smälts och blandas med
5 dl grädde
1 msk ajvar relish
dill
asiatiska kryddor
salt och peppar

25 jan. 2012

Stekta grönsaker med ruccola och ost - exempel på enkelt tillbehör





















Många som börjar med LCHF känner sig lite "släppta i luften" vad gäller vad man ska/kan äta till maten istället för pasta, ris, potatis o dyl.
Visst, lite så tänkte jag i början men det gick snabbt över. Eftersom jag inte heller är en fakir vad gäller kosten så blir det kanske lite enklare.

Ofta tror jag att man helt enkelt krånglar till det. Man behöver inte koka broccoli eller blomkål varendaste dag! Det finns så mycket man kan blanda ihop och steka i ugn eller på spisen. Gör en inventering av vad du har hemma, hacka till det, blanda och stek. Smaksätt med det du gillar. Om du känner för det; ta på ost av någon sort.
Fetaost, mozzarella, vanlig riven, parmesan, färskost - ta det du vill!

Idag stekte jag en röd och en gul paprika, en gul lök i smör. Pepprade med citronpeppar och svartpeppar plus lite salt på det. När jag tyckte det var lagom konsistens strödde jag över ett par nävar ruccolasallad och sen lite riven ost över. Tadaaaa!

,

24 jan. 2012

Köttfärspizza à la LCHF

















Efter tips från andra LCHF:are så passade det utmärkt att göra just detta igår (eftersom jag hade 1 kg färs i kylen och ingen inspiration).

Gjorde alltså följande:

Bredde ut färsen i en ugnsform
Gräddade den i 200º i ca 20 minuter

Spred ut tomatsås (1 pkt passerade tomater + ca 1 msk tomatpuré kryddat med pizzakrydda) på köttfärsbottnen.

La över gott och blandat (salami, skinka, lök och champinjoner) och lät det åka in en liten stund till i ugnen.

Ut med formen och så på med en massa ost som får smälta när den återförpassas in i ugnsvärmen.

Detta åtnjöts med vitkålssalad till.

Några tips till nästa gång:
Ta ev 1 ägg i smeten för att få den fastare.
Bred ut i tunnare lager.

, ,

19 jan. 2012

Kyckling- och korvgryta

Ibland känns det alldeles för "smalt" med kyckling. Även om jag tar i både grädde, créme fraïche och färskost.
Idag var det även så att det kändes som att det var lite för lite kyckling till att mätta oss allihop så då klippte jag ned de korvsnuttar som låg kvar i kylen. Lantkorv från Vaggeryds Chark :-)


















Det blev jättegott, gav lite sting åt det hela.

Ingredienser:
1 kg bröstfiléer
0,5 kg wokgrönsaker
2 dl CF
5 dl grädde
1 pkt färskost (vitlök)
10-12 korvskivor (rökta)
Japansk soya, salt, peppar och citronpeppar

, ,

17 jan. 2012

Morotslasagne

Lasagne och lasagne... men det är ett bra sätt att beskriva det på. Istället för pasta plattor varvade jag rivna morötter, köttfärssås och ostsås. Blev inte alls dumt!
















Ostsåsen gjorde jag genom att smälta ett paket färskost och blanda i 3-4 dl grädde tillsammans med ca 3 dl riven ost. Salt och peppar också, förstås.
Köttfärsssåsen bestod av1 hackad lök och 1 paprika, blandfärs (1 kg). Kryddades med 1 msk Ajvar relish, paprikapulver, vitlök, salt och peppar.
Och som sagt, varvade med rivna morötter (var nog 5-6 st normalstora).

Det behöver inte vara i ugnen så länge heller eftersom allt redan är "klart", det är bara så det blir genomvarmt och osten geggar in sig ordentligt :-)

16 jan. 2012

Parmesanpanerad torsk med blomkålsmos





















Efter ett mattips på LCHF-gruppen på Facebook gjorde jag denna (utomordentligt goda faktiskt...) fisken idag.
Penslade fisken (torsk för dagen) med ägg, saltade och pepprade. Därefter strödde jag på en hel massa riven Parmesanost och stekte det på låg värme i en massa gott smör. En del av osten brände sig fast i botten och blev till knapriga flarn som skrapades loss och breddes över fisken.

Till det blev det blomkålsmos och sallad.

Blomkålsmoset gjordes idag såhär:

1 blomkålshuvud kokt
0,5 pkt färskost (vitlök)
1 stor klick smör
1 dl riven Parmesan
salt och peppar

Mixas till önskad konsistens :-)

15 jan. 2012

Fläskytterfilé med baconlindad sparris

















Lördagskvällens mat blev fläskytterfilé, stekt i skivor och med aromsmör som extra krydda. De som gillar bearnaisesås hade det till också.

Till detta hade vi baconlindad sparris. Först stekt till fin färg i stekpannan och efter det en runda i ugnen för att behålla rätt krispighet. Svamp, röd lök och paprika stektes till en röra och sedan var det traditionell sallad med fetaost till.

12 jan. 2012

Inköpslistor är inte fel eller hur?

Jag är ju den där strukturerade Listtypen, det vet ni, va?
Eller - om vi säger så här;
Jag gillar att göra listor. Det sprider sig som ett stort, varmt lugn inom mig när jag får ned saker på pränt. Överblick och ordning och reda. Sen kan det ju bli så att den där listan bara finns nånstans, den används inte alls och det kan vara smått stressande. Tvärtemot hur det var meningen.

En lista som jag i alla fall tycker är bra att ha är matförslag. Finns ju en för 4 veckor här och ibland följer jag den slaviskt. Nääää, det gör jag inte alls men jag tar till den ibland när fantasin tryter.

Oftast blir det att vi har liknande saker i frysen och så blir det variationer utifrån det. Vad gäller mat så är jag ju en nyblandare. Tar det som finns och så blir det ett ihopasväng som oftast funkar bra :-)

Bild lånad från kolhydrater.ifokus.se
Nu har jag i alla fall fått en hel del förfrågningar om jag inte kan ordna inköpslistor till matförslagen och ja, varför inte? Jag lovar att ta tag i det och samtidigt kanske fräscha till sidan lite. Man får passa på när andan återigen fallit på lite smått!


Så fortsätt titta in - inköpslistor kommer!



,

9 jan. 2012

Stroganoffvariant med wokmix och strimlad vitkål

Dålig bild men det var gott :-)

















1 st falukorvsring
2-3 gula lökar
1 påse wokgrönsaker
1 dl gräddfil
1 pkt passerade tomater
5 dl grädde
kryddor (paprika, peppar, lite senap)
Vitkål till sallad

Strimla korven och hacka löken. Stek.
Blanda i resten och smaka av.
Vitkålssallad med vinäger, olivolja och färskmalen peppar serverades till.

8 jan. 2012

Matproblemets vara eller inte vara

Just nu - eller för bara nån timme sedan - så kände jag mig som en riktigt ordentligt förvirrad människa...
Varför? Jo, för ett par veckor se'n bestämde jag mig fär att ta tag i mitt tränande igen, det har gått på sparlåga alldeles för länge. Jag anmälde mig till Fitnessfighten, en 30 dagars utmaning med träningsscheman och kostråd. Redan innan så tvivlade och tvekade jag.

"Hur ska jag klara av att äta kolhydrater igen?" var frågan jag ställde mig om och om igen... För det är klart att det ingår sådant i ett träningsupplägg av den sorten. Jag frågade lite och fick rådet/tipset att testa, andra hade fixat det och sedan inte velat tillbaka till LCHF. Men... jag vill inte överge det... protesterade min hjärna.
Samtidigt, skulle jag testa så skulle jag! "Det går nog..."

Första gången jag öppnade upp vad jag skulle äta så stockade det sig i halsen på mig. Jag mådde nästan fysiskt illa. Lättfil, müsli, keso... Räkna kcal... Nääää, jag vill inte!

Då tog jag ett beslut. Jag tränar som de vill, följer det schemat. Det är ändå det som är vinsten för mig, att jag kommer igång. Jag kommer att må bättre av det. Gott nog.
Eftersom det är en tävling så kände jag mig nästan som en svikare. Tänk om jag - mot alla deras principer - får ett kanonresultat denna månaden? Med LCHF. Är jag diskad då? Fast jag blivit smalare, mer vältränad och mår kanon? Hmmmm, har inte vågat fråga.
Dessutom, jag vill ha muskler. Rejäla sådana ;-) Med tyngre vikter så kan jag åstadkomma det, det vet jag. Men... muskler väger mer än fett. Alltså kommer min procentuella viktnedgång inte bli så stor. Slagen på förhand med andra ord.

Jag har grunnat mycket på detta. Det som stört mig mest är när jag läser de andra deltagarnas våndor med att räkna och hinna äta tillräckligt ofta... Jisses. Dit vill inte jag. Däremot vill jag se till att säkert få i mig det just jag behöver för att inte minska i muskelmassa.

Den som söker skall finna... Jag fann Lev starkt. Genast lugnade jag ned mig och började må bättre. Där fanns också recept men de var som mina. Träningen verkar också mer rejäl. Så... jag börjar om. Med mitt vanliga ätande igen (men kryddat med nya rätter) och med tyngre träning.

Följ det i fortsättningen - om du vill - på Volym och Styrka :-)

 , ,

7 jan. 2012

Oxfilé med svampblandning och aromsmör















I mitt förra liv (läs tidiga...) så åt jag aldrig oxfilé. Hade absolut inte råd och tyckte fläskkött var godare. Antagligen beroende på att jag råkat ut för segt kött någon gång och det satt sig kvar. Både i minnet och tänderna ;-)

Numer, när det faller sig så att man trillar över en "billig" filébit, så åker den ner i kundvagnen. Därför har det blivit lite helglyx då och då, maken får sköta stekandet så blir det så bra så.
Igår tillagade han en mumsigt god rätt med enkla oxfiléskivor. Till det åt vi en stekt blandning (champinjoner, röd lök och purjolök) och en grönsallad med fetaost.
Svampblandningen stektes i aromsmöret (förberett i frysen sedan tidigare) och delar av smöret fick fungera som smältsås på köttbitarna. Får svälja snålvattnet när jag tänker på det...

Aromsmöret var kryddat med paprika, asiatiska (frysta) kryddor, salt, svartpeppar och vitlök. Vi brukar göra några rullar och frysa in så det bara är att ta fram och njuta av när andan faller på.

,

6 jan. 2012

Köttfärsägg - perfekt mellanmål















När man äter LCHF-kost är det inte ofta man behöver äta något mellan målen men ibland kan det vara bra att ta till något när man kanske är på resa (eller inte kan äta en vanlig måltid när man är hungrig). Då är detta perfekt!
Nu när jag satt igång att träna med lite reda så känns det att det krävs mer in, min förbränning går på högvarv för tillfället :-) Innan jag kommit underfund med fett- och proteinmängdsökningen så krävs det mellanmål. Före, efter och t o m under träningen ibland.

Blanda köttfärssmet som du brukar eller gå på mitt. Detta gav 12 äggbollar:

Blanda 1 ägg, 1 dl grädde och krydda efter behag. Jag tog salt, vitpeppar, paprikakrydda och lite dill.
0,5 kg blandfärs och 1 kg fläskfärs blandas ihop med röran, låt stå medan du kokar äggen.
12 st ägg kokas 7 min. Skala :-)

Sedan är det bara att putta in äggen i köttfärsssmet och lägga dem i en smörsmord form. Grädda i ca 200º i 15-20 minuter.

Njut när det behövs :-)

, ,

4 jan. 2012

Ugnsstekt fisk med stänk av ajvar



















Sås att hälla över fisken:
5 dl grädde
1 dl crème fraîche
1 msk ajvar relish
1 msk dill (eller hur mycket som önskas)
salt, peppar

Blanda allt och bred över fisk (av valfri sort)  i en ugnsfast form.
Skiva 2-3 tomater och lägg över, tryck gärna ned dem delvis i såsen.
Grädda ca 40 min i 175º
Servera t ex med blomkålsmos.

,

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails