28 feb. 2010

Nötstek med ostgratinerad brysselkål och gräddsås

Det blev en redig söndagsmiddag idag! Fryst nötstek las i stekgryta och bryntes till fin färg runtom, peppar och salt på. Där fick det sedan puttra i lite vatten i nån timme innan grönsakerna i form av skivade morötter och lök las i runtom. Lite soya i vattnet ger extra smak åt både skyn och steken.

Det tar extra lång tid när den varit fryst men det gör ju inget när man börjar i tid. Just denna steken var så pass stor att jag delade den i två delar på slutet för att det skulle gå lite fortare.

Under tiden kokte jag potatis till barnen och gjorde iordning brysselkålen till oss (se förra inlägget). När termometern pep vid knappt 80º tog jag upp köttet och grönsakerna. Skyn som silats fram blev sedan grund till en smarrig sås.
Grädde (3-4 dl), en skvätt rödvin, pyttelite socker (för att lyfta fram alla smaker) och så salt och peppar. Jag redde av med Maizena och sen var det klart att avnjutas.

Barnen var helt lyriska över brysselkålen så det var ett lyckat experiment!

Ostgratinerad brysselkål

Tillbehör istället för potatis, pasta o dyl, kan man aldrig få för många tips på, anser jag. Det var just detta jag tyckte var lite småjobbigt i början. Vad ska vi ha till?
Detta är ett snabbt tillagat alternativ, passar bra till stek eller annat kött:














Koka brysselkål i saltat vatten, inte för länge utan så att det finns motstånd kvar.
Smält smör i en kastrull. Lägg i hackad lök och 1-2 klyftor hackad vitlök. Fräs det litegrann, salta och peppra. Ta sedan i riven ost och lite créme fraîche. Blanda i den kokta brysselkålen i röran och in med det i ugnen tills det fått fin färg. 175º.

27 feb. 2010

Blir så fett glad

Visst är detta härlig läsning om sånt som jag redan vet om? Det är inte fettet som är farligt. Inte ens min fd företagsläkare kunde ju få mitt kolesterolvärde till dåligt, även om han nog gärna velat.

Nä, äta gott är inte fel. Inte på detta viset :-)

20 feb. 2010

Det här gillar jag!

Det är liksom lite lönt.

Fläskkotlett med stekt rödkål/blomkålsmos


Det var meningen att vi skulle ätit fläskkotlett igår kväll men sen blev det tacos istället. Det gjorde inget idag när det var dags för lunch. Jag kokte potatis till barnen men visste inte riktigt vad jag skulle greja för tillbehör ill oss. En titt i kylskåpet... hmmm... rödkål? Ja, varför inte? Det är en underskattad kålsort, tycker jag. Den kan mycket väl få komma till tals oftare än till julbordet.

Idag strimlade jag den och stekte i stekgryta. Frågan var vad jag skulle blanda i. Eller skulle jag bara krydda med nåt "spännande", nåt oväntat? Kom på att vi hade lite löksås över. Varför inte blanda i det?
Öppnade burken och slevade över innehållet. Det var bara det att det var inte löksås utan blomkålsmos som också blev över häromdagen. Ett misstag som blev ett lyckokast, riktigt gott, faktiskt.

Kotletterna stekte jag med bara svartpeppar och salt. Sås blev en blandning av crème fraîche, grädde och stark barbequesås, med steksky som ytterligare smaksättare.


Dillkött gjort på fläskkött

Det här receptet är ursprungligen för fläsklägg men jag brukar ta det som är billigt för tillfället, skinkstek t ex, och det blir så gott så.

Det här behövs:
Ca 1,5-2 kg kött
vatten
1,5 msk salt
10-15 pepparkorn
5 nejlikor (kan utelämnas)
2 gula lökar
3-4 morötter
dill (stjälkar eller fryst)

Dillsås:
4 msk smör
grädde

buljong (kokspadet)
pressad citronsaft
salt, peppar, hackad dill



Täck köttet med vatten. Koka upp och skumma av.
Skala och klyfta löken, skiva morötterna. Tillsätt det tillsammans med salt, kryddor och dill.
Låt koka på svag värme (under lock) i ca 50 min.
Ta upp köttet och skär det i mindre bitar. Sila buljongen.
Lägg tillbaka allt i en ren kastrull och låt det koka ytterligare 20-25 minuter. Gör inget om det kokar längre, dillkött ska - enligt mig - trilla sönder i munnen.
Fräs smöret och tillsätt grädde efter hur mycket sås du vill ha. Ev kan det behöva redas av med Maizena för att tjockna. Smaka av med citronsaften, salt och peppar. Tillsätt rikligt med hackad dill.
Lägg i köttet och resten i såsen och njut tillsammans med valfria grönsaker. Förra gången blev det vitkåls- och morotssallad till för vår del och barnen bjöds kokt potatis.

17 feb. 2010

Mat för ett helt kompani

Igår var vi återigen på storhandlarrunda. Det där diskuteras ju ibland om man verkligen tjänar på det. Storhandla, alltså. Här finns det inga tveksamheter om det, kan jag lova.
Jag kollade vad vi hade handlat och för hur mycket. Det vi betalade för allt igår, det är kanske 2,5 handling i vår vanliga affär. Och då är det liksom det nödvändigaste, mejerivaror, grönsaker och bröd. Ibland blir det en köttbit, men oftast inte eftersom deras köttdisk är hur trist som helst.

Gårdagens inköp då. Vi kan få ihop ca 25 ordentliga måltider av det. Jag vågar inte ens tänka på vad det skulle kostat annars. Huvva. Jag har också märkt att det är inte dyrare att äta LCHF än vad det var innan. Det skulle man kunna tro, men icke. Tidigare gick det åt rätt stora mängder bröd, pasta och ris. Även om vi alltid köpt storpack av sånt så det känts ganska billigt så var det tydligen inte det. Nåt annat har vi ju inte dragit ned på. Borde kanske göra en närmare analys för att se exakt vad som skiljer? Nej, huvudsaken är att det är bättre nu!

Stekt fläsk med löksås och blomkålsmos

Dagens middag blev detta - som inte ser alls lika gott ut på bílden, tyvärr. Fläsk med löksås, mums!
Barnen hade satt på potatis till sig så det var "bara" resten att fixa när vi kom hem.
Vi skulle ha blomkålsmos till så jag började med att koka blomkål medan Peter stekte fläsk.
Hackade 2 lökar som jag la i puttrande smör i en gryta. Där fick det safta till sig tillsammans med stekflott under tiden som vi gjorde klart resten.
När blomkålen var mjuk så mixades den tillsammans med ett par - stora - klickar smör och 2-3 dl grädde. Vi hade i ett par klickar färskost också och salt och peppar, förstås. 
Såsen gjordes klar med grädde och lite Maizena för att få den lite fylligare. Smakades av med peppar och salt. Sallad med babyspenat, gurka och tomat till gjorde susen.

16 feb. 2010

Kycklinggryta med vitkål och wokgrönsaker

Kyckling är en sån sak som är tacksamt att förbereda genom att tillaga stora mängder. Jag tar helt enkelt filéerna direkt från frysen (oftast 2 kg), lägger dem i en långpanna och kryddar med det jag känner för just då. Det kan variera mellan curry, paprika och olika pepparsorter, om det nu inte blir en kombination av något slag. Sedan är det bara att sätta in i ugnen ca 45 min och 175º. Ut kommer färdiglagade filéer som jag brukar dela och ha i sallader eller grytor. För det mesta går det åt inom ett par dar men det går bra att frysa in och ta fram när det behövs.

Igår hade jag en laddning kycklingbitar som jag gjorde gryta av tillsammans med detta:
Strimlad vitkål (som jag hade klar i kylen blandad med salladsdressing=pizzasallad, typ)
Rivna morötter (som också fanns klart)
1/2 påse wokgrönsaker
1 gul lök














Grönsakerna bryntes i en stor stekgryta, kycklingbitarna blandades i. Därefter hade jag i 0,5 liter grädde, ca 2 dl crème fraîche, lite kinesisk soya och 2 msk ajvar relish. Detta fick puttra lite innan jag saltade och kryddade av. Snabbt klart att äta idag, tillsammans med pasta för barnen och broccoli för vår del.

15 feb. 2010

Kålpudding















Idag blev det kålpudding till middag, tillagad igår för att det skulle ta minsta möjliga tid idag efter jobbet. Naturligtvis :-)
1 kg fläskfärs blandas ned i en röra av 2 dl grädde, 1 ägg och kryddning efter behag. I mitt fall salt, vit- och svartpeppar.
Vitkålen steks i smör till lagom färg, bred ut hälften i botten på formen, lägg över färsblandningen och bred sedan över resten av den frästa kålen.
In i ugnen i ca 45 min i 175º
I vårt fall blev det rivna morötter till och barnen fick standardpotatis med lingon. Mums att kunna äta mer av det goaste!

14 feb. 2010

Surfar efter matbloggar

När jag nu har skapat en "specialiserad" blogg så vill jag ju gärna marknadsföra den, samtidigt som jag vill hitta andra med samma intressen. Ikväll har jag bland annat hittat in på Matbloggar.com , ska kolla vidare där och på andra ställen. Återkommer med ytterligare tips.

Stuvad blomkål/morötter med salami

Idag har vi varit på galej, jag och döttrarna och när vi kom hem var vi vrålhungriga. Då var det ca 5,5 timme sedan frukost och hade det varit i mitt "gamla" liv så vet i katten om jag varit kontaktbar vid det laget.
Tjejerna fick ta till pizzabullar som blivit över och jag hittade också rester. Häromda'n hade vi falukorv, barnen med stuvade makaroner och vi med stuvade morötter/blomkål. För ovanlighetens skull blev det lite kvar. Det funkade bra nu, frågan var bara vad jag skulle ha till. En titt i kylen och tadaaa, där fanns skivad salami. Perfekt! Smidigt och lätt som det ska vara.

Söndagsfrukost varje dag

Idag blev det 3 stekta ägg med prästost och bacon. Ljuvligt med den smälta osten till!
Tänk att jag får äta sånt här varje dag om jag vill, rena hotellfrukosten. Fast utan allt bröd, förstås :-)
Jobbigt att stå och steka bacon kl 5 på morronen? Ja, det skulle det säkert vara. När jag jobbar så förbereder jag en matlåda kvällen innan, precis som till lunchen, så det är inga problem.

13 feb. 2010

Ett år som bokstavstroende

Eftersom jag inte gillar upprepningar och att uppfinna hjulet än en gång så länkar jag till min andra blogg när jag berättar om mitt första år med LCHF.
Läs där och se hur man kan reagera :-)

LCHF påverkar affärerna

På sistone har jag märkt att det är andra varor än tidigare som ger tomma butikshyllor. Numera gapar det tomt där den feta crème fraîchen brukar stå, turkiska yoghurten av fetaste sort är ofta slut. Kvar står lättyoghurt och lättkesella. Smörhyllan har blivit längre och på TV är inte Becelreklamen lika aggressivt påhejad.

Förut var ofta vaniljyoghurtens plats tom, det händer aldrig numera. Människor måste ha tagit till sig informationen, helt enkelt. Den om margarinframställning och allt socker som finns i lättprodukter. För inte kan det vara tillfälligheter?

Vi brukar åka iväg till en annan stad och storhandla - av olika anledningar, främst priset - och då händer det faktiskt att vi stöter på smör i mer anpassad förpackning. Enkilos äger fett!

Följ min blogg med bloglovin

12 feb. 2010

Fisk i ugnen serverad med zucchini- lök- och purjogratäng

Jag börjar resan med en måltid som är tillagad på typiskt Bitte-vis, dvs man tager vad man haver.

















Fiskfiléer (i detta fallet pangasius) läggs i en form. Salta och peppra. Över detta hällde jag en skvätt Keldas fisk-och skaldjurssoppa (ca 2-3 dl) som blivit över och ca 2 dl vispgrädde. Hackad purjolök, hackad röd paprika och riven ost ströddes över. In i ugnen på 175º i 45 min.

När kylskåpet checkades på grönsakstillgång hittades en zucchini, schalottenlök (5 st) och purjolök. Zucchinin skivades, purjon hackades och schalottenlöken klyftades. Jag varvade allt i en form, saltade och pepprade. Hällde sedan över lite grädde och klickade ut färskost (vitlök). In i ugnen tillsammans med fisken.
Avnjöts med en grönsallad på ruccola och babyspenat och barnen fick potatis till.

Välkommen till Matbiten!

Här tänker jag samla recept och tips, främst med inriktning på LCHF (Low Carb High Fat). Det blir saker som jag svänger ihop efter eget huvud och kanske även efter ditt? Bloggen kommer att utvecklas efter hur den tas emot och vad jag känner för så i nuläget är inget fast. Jag kör på känsla och du är välkommen att hänga med!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails